Burn-out onder jongeren
Jongeren raken steeds vaker burn-out. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had in 2004 een op de tien werkenden in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar last van burn-out klachten. Dit terwijl deze groep vaak nog aan het studeren is of pas een paar jaar aan het werk is. Het is een verontrustende trend die aandacht verdient. Hoe kan het dat deze jonge mensen zich totaal uitputten en tot de laatste druppel energie leeglopen?
Belang van bewustwording omtrent jongeren en burn-out
Het bewustzijn omtrent jongeren en burn-out loopt achter bij de feiten. Te vaak wordt nog gedacht - door zowel professionals als jongeren zelf - dat zij hier immuun voor zijn. Het is belangrijk dat jongeren zich
bewuster worden van het risico dat zij lopen op uitputting en burn-out. Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je tegen een overspanning of burn-out aanzit. Een vergroot lichaamsbewustzijn kan jongeren helpen overspanning tijdig op te merken en hier iets aan te doen.
Er zijn vele factoren die meespelen in het burn-out raken van jongeren. Er is nog geen eenduidige consensus bereikt over welke factoren hierop het meest invloed hebben. Het is waarschijnlijk dat social media, het verhoogde aantal prikkels en de torenhoge verwachtingen die jongeren van zichzelf hebben een rol spelen.
Jong en burn-out, wat nu?
Voor jongeren is burn-out raken een hele heftige (en soms traumatische)
ervaring: je bent jong, staat middenin het leven en opeens kom je tot stilstand. Als een auto-ongeluk kan de burn-out je overkomen. Paniekaanvallen, angst en grote verwarring over wat er met je aan de hand is overheersen. Vooral omdat je jong bent denk je niet direct aan een burn-out en begrijp je niet wat er met je aan de hand is. Als je er uiteindelijk achter bent dat dit is wat je hebt, is het belangrijk dat je leert hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Hier kun je als jongere het beste professionele begeleiding bij zoeken. Het herstelproces van een burn-out is slepend en gaat gepaard met veel vallen en opstaan. Dit is bedoeld om jou nieuw gedrag aan te leren maar absoluut niet makkelijk. Het is fijn als iemand objectief naar de situatie kan kijken zodat je blijft relativeren en je herstelproces structuur krijgt.